ЦИК призна за проблеми с гласуването на 29 октомври след публикации

...
ЦИК призна за проблеми с гласуването на 29 октомври след публикации
Коментари Харесай

Задава се хаос на местните избори

ЦИК призна за проблеми с гласуването на 29 октомври след изявления на “Труд news ”
Няма изясненост за параметрите на публичната поръчка за софтуера

Машините не са предвидeни за кметски избор

Тези избори ще бъдат много комплицирани, в Изборния кодекс не беше планувано да се гласоподава на локални избори с машинно гласоподаване, когато то беше въведено като метод на гласоподаване, заяви пред Българска национална телевизия представителят на ЦИК Росица Матева след обявата на “Труд news ”, че проблемите с локалните избори са предизвестени от текстовете в изборното законодателство и машините за гласоподаване.

“На места ще се гласоподава с четири бюлетини, където ще се избира и областен кмет. На множеството места бюлетините ще са не повече от три ”, изясни Матева. И добави: “Все още не е пусната социална поръчка за това по какъв начин бюлетините ще се появяват на екрана на машината. В развой на диалог сме с производителя на софтуера, поради измененията в изборното законодателство се постанова той да бъде надграден. Прецизират се условията към софтуера ”, сподели още представителят на ЦИК по отношение на проблемите за вота на 29 октомври. “Искаме да избегнем нуждата гласоподавателят, както беше в изборите “2 в 1 ” на 14 ноември 2021 година, авансово, заставайки на машината, да избира за кой от вероятните избори да гласоподава ”, изясни Матева. Основният проблем е, че когато са купувани машините и софтуерът към тях, не е било планувано те да се употребяват за локални избори ”, предизвести Росица Матева.

“Доста е комплицирано, тъй като в случай че гласоподавател се намира в секция на кметство, само че има право поради неналичието на уседналост в период от 6 месеца, то този гласоподавател ще може да гласоподава за кмет на община и общински съветници, само че не и за кмет на кметство ”, даде образец Матева. Ако въпросният гласоподавател гласоподава с хартиени бюлетини, то от СИК ще му дадат единствено бюлетините, с които има право да гласоподава, до момента в който при машинното гласоподаване към момента този въпрос стои, изясни комплицирания проблем с машинното гласоподаване представителят на ЦИК.

Матева даде образец и за разликите при гласоподаване с машина и с хартиена бюлетина: “При гласоподаване с хартия членовете на секционната изборна комисия (СИК) могат да преценяват дали гласоподавателят има право да гласоподава за всички типове избор за локална власт, а при машинния избор това е мъчно ”. Така при машините е допустимо да се употребяват няколко карти за отключване на екрана, с цел да може да се управлява правото на избор. Както и да се избегне наново гласоподаване, в случай че една карта отключва екрана.

“Труд news ” научи, че от ЦИК са поискали от Смартматик да им дадат параметри за преправка на софтуера, само че от компанията са дали отговор, че имат представител и непосредствено няма да договарят с ЦИК, защото имат фирма-представител у нас - “Сиела норма ”. ЦИК още няма изясненост за параметрите на публичната поръчка. “Сиела норма ” оферират за локалните избори да има начален екран, на който да излизат всички типове избори - за кмет на община, за общински съветници, за кмет на кметство и за областен кмет - във Варна, в Пловдив и в София.

Предстои да бъдат назначени Общинските изборни комисии, които ще стартират работа на 9 септември. Росица Матева обърна внимание на образованието на членовете в изборните комисии. То също ще бъде платено, с цел да се подтикват членовете на СИК да посещават обучителните курсове, стана ясно от думите на Росица Матева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР